Hisenda comença a rebutjar la deducció en l’IRPF dels donatius de les famílies a favor de les escoles concertades

by | 27 de febrer de 2019

En data 5 de febrer de 2019, el Ministeri d’Hisenda ha emès un comunicat sobre la deducció en l’IRPF dels donatius de les famílies a favor de les escoles concertades.

En ell es reitera que no existeix una campanya de revisió de la deduïbilitat dels donatius esmentats, sinó que simplement es realitzen controls puntuals. Aquests donatius, quan tinguin el caràcter de purs, simple i irreversibles, gaudiran de la deducció establerta en la Llei 49/2002, règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge, mentre que si constitueixen un finançament ordinari de l’activitat de l’escola, perdran la condició de deduïbles.
En data 5 de febrer de 2019, el Ministeri d’Hisenda ha emès un comunicat sobre la deducció en l’IRPF dels donatius de les famílies a favor de les escoles concertades.
El Ministeri d’Hisenda reitera que no existeix una campanya general d’inspecció de l’Agència Tributària sobre els donatius en col·legis concertats. Simplement es realitzen controls puntuals des de fa temps en diferents punts del territori.
La deducció per donatius en l’IRPF està regulada en l’article 68.3 de la Llei 35/2006 de l’impost sobre la renda de les persones físiques i en la Llei 49/2002 de règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge.
Els donatius que alguns pares realitzen a fundacions de col·legis concertats seran deduïbles en l’IRPF si compleixen els requisits legals. En casos puntuals, l’Agència Tributària ha detectat que un donatiu no era tal i ha exigit la seva regularització. La regularització es produeix quan l’Agència Tributària detecta una contraprestació per aquest pagament; és a dir, quan el suposat donatiu no té caràcter voluntari i finança una activitat ordinària del col·legi que repercuteix en l’alumne. Per tant, no s’ha produït cap canvi legal ni de criteri. L’actuació de l’Agència Tributària en aquest àmbit continua sent la mateixa que en els últims anys i, com no pot ser d’una altra manera, s’exigirà la regularització quan es detecti que un contribuent s’ha deduït com a donació el que en realitat és el pagament per un servei.
Aquesta problemàtica no afecta en res a les deduccions fiscals vigents en l’IRPF que existeixen en l’àmbit de l’ensenyament en algunes comunitats autònomes.
Font: Ministeri d’Hisenda
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Tens alguna consulta?

Informació Bàsica sobre Protecció de Dades: Responsable: GESTORIA BARCELO SL. Finalitat: Enviament d'informació i/o comunicacions comercials. Legitimació: Consentiment de l'interessat. Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, indicats en la informació addicional.