Llei pel Dret a l’Habitatge 2023

by | 8 de juny de 2023

La Llei del Dret a l’Habitatge busca establir i assegurar el dret constitucional a un allotjament adequat i vol ajudar als grups que enfronten dificultats en el seu accés. Alguns aspectes clau d’aquesta nova legislació són:

1. Expansió de les àrees de tensió immobiliària

La llei redefineix les zones de tensió immobiliària tenint en compte dues condicions:
– Si els costos d’hipoteca o lloguer mensual superen el 30% de l’ingrés mitjà
– Si els preus de venda o lloguer de l’habitatge han augmentat més de tres punts per sobre de la inflació en els últims cinc anys.

2. Reducció del límit de propietats per a Grans Tenidors

Anteriorment, un Gran Tenidor era algú amb 10 o més propietats. Ara, sota la nova legislació, un Gran Tenidor és algú amb cinc o més propietats en zones de tensió immobiliària o fins a 10 en zones no tensionadas.

3. Limitació a l’actualització del lloguer sense tenir en compte la inflació

Els augments de lloguer ja no estan lligats a la inflació. Durant 2023, l’augment màxim serà del 2%, i a partir de gener de 2024, el màxim serà del 3%.

4. Despeses de gestió immobiliària

Les despeses de gestió immobiliària i els de formalització del contracte seran a càrrec de l’arrendador.

5. Prohibició de l’augment del lloguer mitjançant càrrecs addicionals.

La llei estableix que no es poden afegir nous càrrecs a l’arrendatari que no estiguessin previstos en el contracte anterior.

6. S’han introduït mesures de protecció addicionals contra els desallotjaments.

La llei estableix normes més rigoroses per als desallotjaments sota unes certes circumstàncies Inicialment, no es permetran demandes de recuperació de propietat d’un immoble, tret que s’especifiqui si l’immoble és l’habitatge principal de l’ocupant; si el demandant és una gran forquilla d’habitatges i, en tal cas, si la part demandada es troba en situació de vulnerabilitat econòmica o no.
Si aquestes tres condicions es compleixen, la demanda no serà acceptada tret que s’hagi realitzat un procés de mediació o conciliació previ.
A més, els desnonaments sense una data i hora específiques estan prohibits, i els terminis de suspensió en els procediments de desallotjament s’estenen en situacions de vulnerabilitat.

7. Beneficis fiscals per a propietaris

A partir de l’1 de gener de 2024, els propietaris amb una propietat en una zona de tensió immobiliària rebran incentius fiscals en la seva declaració d’impostos sobre la renda. Les bonificacions varien del 50% al 90%, depenent d’unes certes condicions com llogar a joves de 18 a 35 anys o reduir la renda inicial més d’un 5% en relació amb l’últim contracte de lloguer.

8. Recàrrec de l’IBI

El Govern permetrà als Ajuntaments que puguin augmentar la taxa de l’IBI per a habitatges que estiguin buides amb un recàrrec de fins al 150%.

Tens alguna consulta?

Informació Bàsica sobre Protecció de Dades: Responsable: GESTORIA BARCELO SL. Finalitat: Enviament d'informació i/o comunicacions comercials. Legitimació: Consentiment de l'interessat. Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, indicats en la informació addicional.