El Consell de Ministres aprova el nou sistema de cotització i altres punts d’interès per als autònoms

by | 29 de setembre de 2022

L’informem que el Consell de Ministres del passat dimarts 26 de juliol ha aprovat el Reial decret llei en el qual s’estableix el nou sistema de cotització d’autònoms per ingressos reals, que comptarà amb un període de transició de nou anys, fins a 2032, i que es començarà a aplicar a partir de gener de 2023, amb 15 trams de quotes en funció dels rendiments nets dels treballadors per compte propi.

Una de les principals novetats del nou sistema és que dota a l’Agència Tributària d’un important paper fiscalitzador a l’hora de determinar els ingressos reals que siguin determinants a l’hora de fixar la quota. La regularització corresponent a cada exercici econòmic es durà a terme l’any següent i es realitzarà en funció de les dades comunicades per l’Agència Tributària.

S’amplia el nombre de vegades que els autònoms poden modificar la seva base de cotització. A partir d’ara se’ls permetrà fins a sis canvis en comptes de quatre. L’objectiu és ajustar la cotització a la seva previsió de rendiment de l’any, ja que pot variar en funció de l’activitat que s’exerceixi.

A partir de 2023, el topall de cotitzacions per als treballadors més grans de quaranta-set anys desapareix. Aquesta limitació deixa de tenir sentit, ja que amb el nou sistema la condició que regirà serà que els ingressos avalin que es troba en el tram correcte de cotització

L’inici d’activitat com a treballador per compte propi tindrà un ajut en forma de quota reduïda. Amb una durada inicial de dotze mesos la nova norma contempla una quota de 80 euros mensuals. Aquesta durada es pot ampliar per un altre any, si l’autònom registra ingressos inferiors a l’SMI durant el primer any d’activitat com a treballador per compte propi.

Una altra novetat que es contempla per als autònoms és la desgravació d’un 10% de les aportacions al pla de pensions en l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).

Es reconeix una prestació del 50% de la base reguladora compatible amb una altra activitat i que es podrà cobrar de quatre mesos a dos anys, sense que calgui donar-se de baixa en el RETA i sense que sigui necessari el tancament. Per al seu accés cal tenir una reducció del 75% del nivell d’ingressos o vendes quan no es compta amb treballadors, o aquesta mateixa condició durant dos trimestres, ingressos no superiors a l’SMI i reducció de jornada o suspensió de contractes del 60% de la plantilla, si hi ha treballadors a càrrec.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquesta qüestió.

Tens alguna consulta?

Informació Bàsica sobre Protecció de Dades: Responsable: GESTORIA BARCELO SL. Finalitat: Enviament d'informació i/o comunicacions comercials. Legitimació: Consentiment de l'interessat. Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, indicats en la informació addicional.